Accident  rutier  soldat  cu  victime

 

Accident rutier soldat cu victime

Cum procedezi in cazul in care esti vinovat de producerea unui eveniment rutier cu victime? Un lucru este foarte important: este interzisa parasirea locului accidentului.

Daca, in cazul unui accident rutier au rezultat si victime fie numai cu vatamari usoare, este interzisa modificarea pozitiei vehiculului pana la sosirea echipajului de politie pentru a se face masuratorile necesare in astfel de cazuri. Daca victimele sunt in stare critica se va solicita sprijinul altor conducatori auto pentru transportarea de urgenta la o unitate de prim ajutor. Se va anunta cel mai apropiat post de Politie despre accident si natura lui prin intermediul altor soferi.

Foarte important: Nu se paraseste locul accidentului fara incuviintarea politiei. Se poate interpreta ca parasirea locului accidentului sau sustragerea de la cercetari si/sau recoltarea de probe biologice. Parasirea locului accidentului fara incuviintarea organelor de politie constituie infractiune si se pedepseste conform prevederilor legale (OU 195/2002).

Echipajul de politie va proceda la luarea declaratiilor de la soferii si persoanele implicate in evenimentul rutier in baza carora se va intocmi procesul verbal de constatare si va elibera autorizatia de reparatie a vehiculului vinovat de producerea evenimentului.

Se va inmana, in copie, polita RCA, certificatul de inmatriculare al vehiculului, cartea de identintate a autorului accidentului si permisul de conducere catre reprezentantul Politiei Rutiere sau catre victima si se va anunta societatea de asigurare cu privire la producerea evenimentului rutier.

Este recomandata evitarea unor intelegeri cu partea vatamata pana nu se cunosc cu exactitate costul cheltuielilor de spitalizare, justificate cu documente doveditoare.

Totusi, in cazul unei instiintari ulterioare de plata formulata de catre unitatea medicala, se va anunta societatea de asigurare si se va depune la dosarul de dauna scrisoarea primita, urmand ca societatea de asigurare sa suporte toate costurile, inclusiv penalitatile aferente (daca este cazul).

In situatia in care societatea de asigurare nu va despagubi cheltuielile aferente, unitatea medicala va solicita recuperarea banilor pe cale juridica, urmand ca vinovatul evenimentului rutier sa fie chemat in judecata. In acest caz se va depune documentatia la societatea de asigurarea si se va solicita chemarea in garantie a acesteia. Aceeasi procedura se va urma si daca partea vatamata va solicita pe cale juridica despagubiri pentru daune morale suferite in urma accidentului rutier.