idea-1296140_960_720Asigurarile de sanatate sunt tot mai mai frecvent incluse in programele de beneficii extrasalariale oferite angajatilor, fiind avantajoase atat pentru angajatori, cat si pentru angajati.  Pe o piata a muncii tot mai competitiva si cu un numar de angajati noi in scadere, ele  pot reprezenta instrumente importante pentru a recruta si pastra angajatii valorosi.  Am reunit in acest articol cele mai importante intrebari pe care le-ai putea despre asigurarile de sanatate pentru angajati, iar colega noastra Maria Fratila, Corporate Broker – Otto Broker ne-a oferit raspunsurile.
1. Ce servicii sunt acoperite de asigurarile de sanatate pentru angajati?

Printre serviciile medicale pe care le acopera o asigurare medicala se numara: controlul anual preventiv, consultatii la medic generalist, respectiv medic specialist, analize si servicii medicale, transport cu ambulanta privata, spitalizare atat in spital privat, cat si in spital de stat, interventii chirurgicale, medicamente si tratamente medicale, tratamente dentare de urgenta, vaccinuri etc.

2. Cat costa o asigurare de sanatate?

Costul unei asigurari de sanatate se stabileste in functie de de varsta, starea de sanatate, profesie  si nu in ultimul rand de pachetul de acoperire ales. Cu singuranta insa costul asigurarii de sanatate este accesibil, comparativ cu costurile unor posibile servicii medicale necesare in cazul aparitiei unor probleme de sanatate.

3. Se pot accesa servicii medicale si in afara tarii?

Da, pot fi accesate si servicii medicale in afara tarii,  in functie de pachetul de acoperire sau asiguratorul ales.

4.Asigurarea medicala de sanatate acopera si nasterea?

Da, se poate opta pentru un pachet de asigurare care include si indemnizatia pentru nastere – atat pe cale naturala, cat si prin cezariana. De asemenea, se poate accesa un pachet complet care sa includa si servicii de monitorizare a sarcinii, precum si investigatiile necesare. Trebuie mentionat ca asiguratorii au prevazut in conditiile de asigurare o perioada de asteptare ce variaza intre 10 – 12 luni.

5. De ce as apela la o polita facultativa de sanatate si nu la un abonament medical?

Asigurarea facultativa de sanatate ofera ofera o serie de beneficii suplimentare comparativ cu un abonament medical

  • Accesul la o retea larga de clinici private si la un numar mare de specialisti
  • Oferta siguranta tratamentului corect si la timp
  • Oferta acces la serviciile medicale complexe fara limitare de numar
  • Oferta acces la servicii de spitalizare
  • Acopera 100% din costul serviciilor medicale
  • Neincluse in baza de calcul a contributiilor sociale in limita a 400 EUR/an/angajat
Am prezentat pe larg aceste avantaje aici.
 6. Se pot asigura si copiii?

Da, se pot asigura si copiii, cu conditia ca acestia sa aiba o varsta intre 0 si 18 ani. Se pot adauga pe polita parintelui sau se poate emite o polita individuala.

7. Pe ce perioada se poate incheia o asigurare de sanatate?

Asigurarea de sanatate se poate incheia pe o perioada de 12 luni cu posibilitate de prelungire.

8. Se pot accesa servicii medicale in afara retelei de clinici a asiguratorului?

Da, asiguratii pot aceesa servicii medicale in afara retelei de clinici a asiguratorului, cu rambursare ulterioara a sumei achitate.

9. Se pot accesa servicii in sistemul public de stat?

In cazul in care spitalizarea este gratuita (platita prin sistemul  asigurarilor sociale de stat), asiguratul va primi o indemnizatie/ zi, precum si costul serviciilor medicale neacoperite de catre asigurarile sociale de sanatate.

10. De ce sa nu optez pentru o majorare salariala echivalenta cu valoarea politei?

Acordarea unei asigurari de sanatate in pachetul de beneficii extrasalariale este mai atragatoare pentru angajati decat un bonus sau o crestere salariala echivalenta. In plus,  din ianuarie 2016, asigurarile de sanatate pentru angajati sunt   integral deductibile pentru angajator la calculul impozitului pe profit si neimpozabile pentru angajat. Totodata, primele nu sunt incluse in baza de calcul a contributiilor sociale la angajat si la angajator – in limita a 400 euro/an/angajat. Am prezentat pe larg aceste avantaje si un exemplu aici.

 


otto-1862Citeste mai multe despre asigurarile de sanatate aici. Am prezentat pe larg aceste polite si aici.

Ai intrebari? Contacteaza-ne!  Specialistii Otto Broker iti vor da cu placere solutii.

 

Tot ce trebuie sa stii despre asigurarea de sanatate pentru angajati