container-345128_960_720

Daca esti exportator sau importator sau daca afacerea ta implica frecvent transportul de bunuri, esti expus riscurilor pe durata transportului. In tranzit se pot produce diverse evenimente neplacute, in urma carora bunurile sau marfurile tale sau ale clientilor tai pot fi deteriorate, distruse sau chiar furate.

In astfel de situatii, protectia adecvata pentru bunurile tale este oferita de asigurarea CARGO.  Aceasta polita acopera avarierea sau pierderea bunurilor sau marfii in timpul transportului rutier, feroviar, maritim sau aerian, naval sau combinat, precum si, in functie de tipul transportului si de optiunea ta, pe timpul transbordarii, al incarcarii/descarcarii sau al depozitarii.

Poti incheia o asigurare CARGO atat pentru bunurile si marfurile care iti apartin, indiferent cum se efectueaza transportul – cu vehicule proprii sau inchiriate, precum si pentru bunurile si marfurile apartinand clientilor pentru care tu efectuezi sau organizezi transportul.

 

Bulb1Acoperirea data de asigurarea CMR a transportatorului este limitata.

Eroarea frecventa pe care o fac foarte multe companii este ca se bazeaza pe asigurarile CMR ale carausilor. Trebuie insa precizat ca prin polita CMR marfa este acoperita doar in cazul unor daune produse din vina transportatorului. Iata un exemplu simplu: asigurarea transportatorului nu va acoperi daunele provocate marfurilor tale de un incendiu, izbucnit intr-o parcare special amenajata, ce se propaga si afecteaza si camionul in care se afla marfa ta.

Mai mult, chiar si in cazurile in care daunele sunt produse din vina transportatorului, limita asigurata pe polita CMR poate fi inferioara valorii bunurilor transportate. Totodata, raspunderea acestuia este limitata, fie prin contract, fie prin lege si iti veti recupra doar o parte din pierderi. Prin asigurarea CARGO, riscurile de pierderi materiale sau de avariere a bunurilor sunt acoperite integral.

Ar mai trebui sa iei in calcul si ca transportatorul ar putea sa nu isi plateasca ratele aferente politei CMR.  In acest caz polita CMR nu va mai avea acoperire.

 

Bulb1Polita CMR protejeaza transportatorul, nu expeditorul.

Asigurarea CMR nu asigura marfurile, ci raspunderea transportatorului pentru marfurile transportate. In cazul producerii unor daune de care transportatorul este vinovat,  tu va trebui sa iti recuperezi pierderea de la el sau de la asiguratorul lui. De multe ori, solicitarile de recuperare pot fi consumatoare de timp si frustrante.

In plus, polita de asigurare CMR difera de la un caraus la altul, in functie de particularitatile si solicitarile fiecaruia. Pentru ca marfa ta sa fie in deplina siguranta in orice situatie, este recomandabil sa ai o asigurare CARGO.

 

 

De ce sa nu te bazezi doar pe asigurarea carausului