Asigurarile de sanatate au devenit, in urma modificarilor aduse Codului Fiscal, una dintre parghiile prin care angajatorii pot motiva angajatii intr-un mod eficient fiscal. Aceste cheltuieli sunt  integral deductibile pentru angajator la calculul impozitului pe profit si neimpozabile pentru angajat. Totodata, primele nu sunt incluse in baza de calcul a contributiilor sociale la angajat si la angajator – in limita a 400 euro/an/angajat, limita anterioara fiind 250 euro/an/angajat.

Maria FratilaRecomand asigurarile de sanatate pentru angajati, ca instrument de motivare si retentie cu multiple avanataje atat pentru angajat, cat si pentru angajator. Consider aceasta polita esentiala pentru industriile in care capitalul uman joaca un rol important. Din ce in ce mai multe companii aleg aceste beneficii extrasalariale. Din experienta mea, asigurarile de sanatate sunt foarte apreciate in industriile cu o piata a muncii foarte competitiva cum ar fi IT & C, media, automotive si farma. – Maria Fratila, Corporate Broker Otto Broker

Acordarea unei asigurari de sanatate in pachetul de beneficii extrasalariale este mai atragatoare pentru angajati decat un bonus sau o crestere salariala echivalenta. Am ilustrat mai jos cu un exemplu simplu – o asigurare de sanatate  de 150 de lei versus o crestere salariala similara, pentru un angajat avand salariul brut de 2000 de lei. In situatia cresterii salariale, angajatul va beneficia doar de salariul net, de 1556 lei. Daca se alege acordarea asigurarii de sanatate, la salariul net se adauga beneficii extrasalariale de 150 de lei,  beneficiile totale ale angajatului insumand astfel 1600.8 lei.

Dincolo de  aceste cifre, principalele avantaje al politiei sunt accesul angajatilor la servicii medicale de calitate fara a avea grija banilor si protectia financiara pentru sanatatea personala.

Citeste mai multe despre avantajele asigurarilor de sanatate aici , iar in acest infografic am identificat 6 avantaje pe care le ofera asigurarea de sanatate, comparativ cu un abonament la serviciile unei clinici medicale private.

 

Asigurare de sanatate sau majorare salariala?